En enkel men underbar anordning

2019.06.15, 11:00 - 2019.06.16, 16:00

Det här tillfället av En enkel med underbar anordning är inställt. Nytt tillfälle kommer i november 2019 – håll utkik här på hemsidan och i våra nyhetsbrev för att få reda på när anmälan öppnar!

En workshop och utställning på Göteborgs Konsthall

Konstnären Gabo Camnitzer bjuder in unga från hela Göteborg till En enkel men underbar anordning, en workshop och en utställning på Göteborgs Konsthall.

Genom att experimentera med stenciler och silhuetter bearbetar deltagarna på ett direkt sätt föreställningar om synlighet och subjektivitet i det urbana landskapet. Med utgångspunkt i Abbott Thayers studier från sent 1800-tal av djurs kamouflagefärger, utforskar de strategier för synlighet och osynlighet, en process där de utmanar sin egen anpassning till omgivningen. I En enkel men underbar anordning utforskar deltagarna sin förmåga att bli en del av omgivningen – att visa sig när de vill, och dölja sig när de vill, som ett led i att destabilisera vuxnas gränsdragningar. På detta sätt knyts det sedda och upplevda till politisk handling.

Workshopen äger rum i två delar, både lördag och söndag. Det kostar ingenting att delta.

Resultatet kommer att ställas ut i oktogonen på Göteborgs Konsthall.

En enkel men underbar anordning

Verkets fullständiga titel är …en enkel men underbar anordning för att helt förvissa sig om exakt hur ett objekt skulle behöva se ut för att bli fullständigt osynligt mot vilken specifik bakgrund som helst. Titeln är hämtad ur ett brev från konstnären Abbot Thayer till kollegan John Singer Sargent skrivet 1915. Thayers bok om kamouflagefärger i naturen blev inflytelserik inom militären under första världskriget.

Jag bifogar en enkel men underbar anordning för att helt förvissa sig om exakt hur ett objekt skulle behöva se ut för att bli fullkomligt osynligt mot vilken specifik bakgrund som helst. Du kommer att märka med en gång att inget i denna bild så fullkomligt utplånar soldaten som jag skurit ut som om han skulle bära mönstret som utgör hans del av just denna bild.

Om Gabo Camnitzer

Gabo Camnitzer är en tvärdisciplinär konstnär och lärare som arbetar mellan experimentell pedagogik och skulptur. Genom installationer och workshops utvecklar Camnitzer platser för experiment med alternativa kunskapsformer, med fokus på förkroppsligade praktiker för lärande. Camnitzer har presenterat projekt på Queens Museum, New York; Nurture Art, New York; GfZK, Leipzig; Artists Space, New York; Bonniers Konsthall, Stockholm; Gertrude Contemporary Art Center, Melbourne; Kunstsaele, Berlin. Han har en Master i Fri konst från Akademin Valand och har deltagit i residensprogrammet Whitney Independent Study Program och gjort ett konstnärsresidens på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. För närvarande är han assisterande professor i bildkonst på Columbia University, New York.

Fotografi av Hamza Mohamed Ali till övningen “Visualizing Invisibility,” ur The Camouflage Society, en skola framtagen av Gabo Camnitzer och Mehdi Torkaman, Tenthaus Oslo, 2018