En enkel men underbar anordning

2019.06.15, 11:00 - 2019.06.16, 16:00

Lördag 15 och söndag 16 juni kl. 11-13, ålder 9-12 år
Lördag 15 och söndag 16 juni kl. 14-16, ålder 13-16 år

Konstnären Gabo Camnitzer bjuder in unga från hela Göteborg till att skapa ett verk som utforskar hur staden gör sina invånare till medborgare och bestämmer deras subjektiviteter. Hur påverkar staden sätten som vi ser, känner och agerar? I en workshop utformar deltagarna bildskapande redskap som de sedan experimenterar med för att hitta olika sätt att inta platser i staden – både som frånvaro och närvaro, synligt och osynligt. På detta sätt knyts det vi ser och upplever till politisk handling.

Workshopen äger rum i två delar, både lördag och söndag. Det kostar ingenting att delta.
Anmäl dig till ett av tillfällena senast 9 juni till bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se.

Resultaten kommer att ställas ut på Göteborgs Konsthall i samband med utställningen Fragmented Realities. Onsdagen den 19 juni kl. 18 bjuder vi in till vernissage med de medverkande. Därefter blir det konstnärssamtal där Gabo Camnitzer samtalar med Daniel Terres och Patrik Haggren från Urban Konst inom Göteborgs Konsthall.

En enkel men underbar anordning

Verkets fullständiga titel är …en enkel men underbar anordning för att helt förvissa sig om exakt hur ett objekt skulle behöva se ut för att bli fullständigt osynligt mot vilken specifik bakgrund som helst. Titeln är hämtad ur ett brev från konstnären Abbot Thayer till kollegan John Singer Sargent skrivet 1915. Thayers bok om kamouflagefärger i naturen blev inflytelserik inom militären under första världskriget.

Jag bifogar en enkel men underbar anordning för att helt förvissa sig om exakt hur ett objekt skulle behöva se ut för att bli fullkomligt osynligt mot vilken specifik bakgrund som helst. Du kommer att märka med en gång att inget i denna bild så fullkomligt utplånar soldaten som jag skurit ut som om han skulle bära mönstret som utgör hans del av just denna bild.

Om Gabo Camnitzer

Gabo Camnitzer är en tvärdisciplinär konstnär och lärare som arbetar mellan experimentell pedagogik och skulptur. Genom installationer och workshops utvecklar Camnitzer platser för experiment med alternativa kunskapsformer, med fokus på förkroppsligade praktiker för lärande. Camnitzer har presenterat projekt på Queens Museum, New York; Nurture Art, New York; GfZK, Leipzig; Artists Space, New York; Bonniers Konsthall, Stockholm; Gertrude Contemporary Art Center, Melbourne; Kunstsaele, Berlin. Han har en Master i Fri konst från Akademin Valand och har deltagit i residensprogrammet Whitney Independent Study Program och gjort ett konstnärsresidens på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. För närvarande är han assisterande professor i bildkonst på Columbia University, New York.

Fotografi av Hamza Mohamed Ali till övningen “Visualizing Invisibility,” ur The Camouflage Society, en skola framtagen av Gabo Camnitzer och Mehdi Torkaman, Tenthaus Oslo, 2018