Slutet på mardrömmen om raser: Om James Baldwin

2019.03.30, 13:30 - 16:30

Göteborgs Konsthall presenterar en fördjupning i den amerikanska författaren James Baldwins liv och arbete. Välkommen till en bokrelease av nyutgåvan av Baldwins klassiska essä Nästa gång elden, visning av dokumentären The Price of the Ticket och fördjupande samtal mellan författaren Aleksander Motturi och Håkan Bravinger, Norstedts förlag. 

Den amerikanska författaren och tänkaren James Baldwin har inspirerat Phoebe Boswell, aktuell på Göteborgs Konsthall, i hennes konstnärskap. Bland annat är titeln från hennes verk Stranger in the Village (2015) hämtad från Baldwins essä med samma namn. Den här dagen fördjupar vi oss i Baldwins liv och arbete. 

Program:
13.30 – 14.00 Aleksander Motturi inleder dagen
14.00 – 15.30 Filmvisning James Baldwin: The Price of the Ticket
15.30 – 15.45 Paus
15.45 – 16.30 Samtal mellan Aleksander Motturi och Håkan Bravinger

Författaren Aleksander Motturi inleder dagen med en presentation av Baldwins texter och tankar kring socialt utanförskap och strategier för att definiera sig själv i ett rasistiskt samhälle. Motturi är aktuell med ett nytt förord till nyutgåvan av Baldwins klassiska essä Nästa gång elden från 1963, i vilken Baldwin blottlägger rasismens öppna och dolda mekanismer. I samarbete med Norstedts förlag lanseras boken på Göteborgs Konsthall denna dag!

Därefter är vi stolta över att för första gången i Sverige presentera Karen Thorsens hyllade dokumentärfilm James Baldwin: The Price of the Ticket, som utifrån arkivmaterial skildrar Baldwins liv i Harlem på 1930-talet och de platser som kom att bli formativa för hans skapande: Paris, södra Frankrike, Istanbul och Schweiz. Filmen har fått stående ovationer på filmfestivaler och av recensenter runt om i världen.

Filmvisningen följs av ett samtal mellan Aleksander Motturi och Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts förlag.

James Baldwin
James Baldwin (1924-1987) var en amerikansk författare som tillbringade en stor del av sitt vuxna liv i Paris. Hans mest hyllade och kontroversiella böcker, som Gå och förkunna det på bergen (1953) och Giovannis rum (1956), behandlar tydligt rasism och sexualitet. Essän Nästa gång elden (1963) har länge räknats som en av den amerikanska litteraturens starkaste uppgörelse med segregation och förtryck. Vid sin död lämnade Baldwin ett oavslutat manuskript som också var en redogörelse av hans personliga minnen av Medgar Evers, Malcolm X och Martin Luther King, jr. Manuskriptet ligger som grund för Raoul Pecks uppmärksammade dokumentärfilm I Am Not Your Negro (2016), som också har hämtat en hel del material ur James Baldwin: The Price of the Ticket.

Programmet presenteras i samarbete med Folkuniversitetet och Norstedts förlag.

Spotifylista inspirerad av Baldwin
Om man får tro  James Baldwin själv vet han “ingenting om musik”.* Den här spellistan – som sammanställts av författaren Aleksander Motturi – tyder på någonting helt annat.
The James Baldwin soundtrack bygger på artister som Baldwin nämner i sina romaner, essäer och andra litterära arbeten. Listan är ännu inte komplett. Trevlig lyssning!
* Baldwin, James: “The Uses of Blues” (1964)