Kollektivt filmskapande i kampen om land och identitet

Lördag 7 mars 2020, kl. 14 - 17

Trädgårdarna i Somankidi Coura, 2015. Foto: Bouba Touré

Under den här eftermiddagen presenteras tre filmprojekt i den afrikanska diasporan, som visar att kampen om land är djupt sammankopplad med olika frihetsrörelser.
Välkommen att ta del av filmerna Crossing Voices – Xaraasi Xanne (Work in progress), CoroAção och Padroeira!

Dagen inleds med Raphaël Griseys och Bouba Tourés videoverk Crossing Voices – Xaraasi Xanne (Work in progress), som ingår i ett större projekt om Somankidi Coura, ett jordbrukskollektiv i Mali grundat på 1970-talet av återvändande migranter.

Därefter visas den experimentella kortfilmen CoroAção (2019) av Juciara Áwò och Luana Arah – om en afrobrasiliansk kvinnas identitetsskapande dialog med sin mor.

Clementino Junior, grundare av Cineclube Atlântico Negro, ett forum för en ny generation svarta filmskapare i Brasilien, presenterar sin film Padroeira (2020) där troende i delstaten Minas Gerais försöker hitta hopp efter en miljökatastrof, trots resursexploateringen och bristen på miljölagar.

Efter filmvisningarna följer ett samtal med Junior, Grisey och Touré.

Fri entré. Välkommen!


Programmet genomförs i samarbete med Franska institutet och Folkuniversitetet, och är samcuraterat med Isabel Löfgren, konstnär, forskare och lektor vid Södertörns högskola.